Srbského ministra zahraničných vecí Vuka Jeremiča zvolili za predsedu VZ OSN

08.06.2012 Celý región

New York 8. júna (TASR) - Valné zhromaždenie OSN dnes v New Yorku zvolilo srbského ministra zahraničných vecí Vuka Jeremiča za predsedu 67. zasadnutia VZ OSN, ktoré by sa malo začať v septembri.

Jeremič porazil veľvyslanca Litvy pri OSN Daliusa Čekuolisa už v prvom kole hlasovania pomerom 99-85. Jeden zástupca v 193-člennej svetovej organizácii sa zdržal hlasovania a viacerí neboli na voľbe prítomní.

Jeremič sa poďakoval Valnému zhromaždeniu OSN za poctu, že ho môže rok riadiť. "Je to naozaj česť dostať dôveru toľkých štátov," povedal srbský politik po zvolení.

Šéf srbskej diplomacie vystrieda vo funkcii Násira Abdalazíza an-Násira z Kataru.

Jeremič povedal, že jeho zvolenie je poctou srbskému ľudu, ktorý sa spamätal z vojen vyvolaných rozpadom Juhoslávie v 90. rokoch minulého storočia a "ponúkol ruku priateľstva a zmierenia" svojim susedom aj zvyšku sveta.

Zaviazal sa tiež, že bude pracovať tak, aby podporoval OSN a jeho všestranné programy.

Na zvolenie za predsedu VZ OSN je potrebné získať jednoduchú väčšinu hlasov. Predseda má väčšinou za úlohu riadiť výbory a sekcie, súvisiace s Organizáciou Spojených národov.

Nasledujúce 67. zasadnutie zhromaždenie sa začne v polovici septembra významnými stretnutiami, na ktorých sa zúčastnia svetoví lídri a ďalšie medzinárodné organizácie.

Zdroj: Associated Press, DPA
 

Vyberte región